ponedjeljak, 24. listopada 2016.

Bosiljak


Dijelovi za upotrebu: Listovi, cvjetovi

Bosiljak je jednogodišnja biljka koja naraste do visine oko 40 cm. Cvjetovi su bijeli, grimizni ili višebojni i oblikuju pršljene na uspravnoj cvjetnoj stapci.
Bosiljak je jedna od mnogih digestivnih biljaka, djeluje smirujuće na grčeve u trbuhu. poboljšava probavu, potiče tek, a upotrebljava se protiv vjetrova i naticanja trbuha.
U tekućini za ispiranje grla smiruje upaljeno grlo, a kao inhalator pomaže pročišćavanju sinusa i dišnih putova.
Kao mast bosiljak pomaže u liječenju rana i posjekotina, a često se nalazi zajedno s metvicom i običnim kimom.

Bosiljak djeluje umirujeće i poboljšava raspoloženje. Može pomoći u liječenju glavobolja i migrena, a eterično ulje poboljšava entuzijazam. Preporučuje se za korištenje zimi u vrijeme potištenosti i depresije.

Oblici i doziranje
Probavne smetnje, gubitak teka, naticanje i vjetrovi
Oparak: staviti 4 do 6 g sušenog lišća u 250 ml kipuće vode. Pokriti i ostaviti da odstoji 10 minuta te potom ocijediti. Piti jednu šalicu na dan bez dodavanja šećera. U slučajevima kroničnog naticanja piti 2 do 5 šalica između obroka.

Upala grla
Uvarak: staviti dvije čajne žličice sušenih listova u 250 ml vode te u pokrivenoj posudi kuhati 10 do 15 minuta. Procijediti i ostaviti da se ohladi. Tekućinu upotrijebiti za ispiranje usta dva do tri puta na dan.

Rane i posjekline
Mast: nanjeti na oboljelo mjesto dva ili tri puta na dan.

Ograničenja u primjeni
Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati liječenje bosiljkom, kao što se ne bi trebalo upotrebljavati kod dojenčadi i male djece.

Kulinarstvo

Zahvaljujući svojem izvrsnom okusu, cijenjena je još iz prošlosti, pa se koristi u mnogim tradicionalnim kuhinjama, kao što je tajlandska (kao sastojak nekih mirisnih pikantnih jela), talijanske (u pesto umaku). U Europi se najčešće koristi s rajčicama, bilo kuhanim ili u salatama sa svježom rajčicom. Njegov sladak okus omogućava njegovu upotrebu u voćnim kupovima i punčevima.

Ostalo

Ulje bosiljka se koristi u proizvodnji parfema i likera.

Uzgoj

Bosiljak je lako uzgajati iz sjemenki, ali je veoma osjetljiv na mraz i štetočine. Ako nije u svojem prirodnom staništu, treba ga uzgajati unutra, a potrebno mu je mnogo sunca i bogato tlo. Ako se listovi neprestano beru, bosiljak stvara još veći broj listova, a preporučuje se korištenje svježih listova u odnosu na sušene. 

Postoji nekoliko uzgojenih sorti, uključujući purpurnu i vrstu s mirisom limuna. Ocimum minimum (grmoliki bosiljak) je manji i gušći od običnog.

(ljekovitobilje.weebly.com)

Related Posts:

  • Borovica Dijelovi za upotrebu: Bobice i listovi Borovica je vazdazeleni dvodomni grm, razgranano i vrlo uskih listova (iglica) smještenih po tri u jednom pršljenu. Plodovi su plavocrni, slični bobama. Raste sporo, a doseže vi… Read More
  • Bosiljak Dijelovi za upotrebu: Listovi, cvjetovi Bosiljak je jednogodišnja biljka koja naraste do visine oko 40 cm. Cvjetovi su bijeli, grimizni ili višebojni i oblikuju pršljene na uspravnoj cvjetnoj stapci.Bosiljak je jedna… Read More
  • Bor Dijelovi za upotrebu: Iglice, mladi pupoljci, grančice Bor je 10 do 30 m visoka četinjača cilindrična debla koje može biti i kvrgavo i kratko. Kora je u početku crvena, a poslije postane sivosmeđa. Iglice poredane u … Read More
  • Broćika Dijelovi za upotrebu: Vanjski dijelovi Broćika se prije svega koristi po svojem djelovanju na limfni sustav kojeg podržava i pročišćava. Zato je broćiku dobro koristiti kad god su otečene limfne žlijezde, a može se k… Read More
  • Borač Dijelovi za upotrebu: Vanjski dijelovi, sjemenke Jednogodišnja zeljasta biljka visine 15-70 cm. Stabljika je mesnata i sočna. Listovi su jajoliki, valovito nazubljeni. Stabljike i listovi prekriveni su bjelkastim dla… Read More

0 komentari:

Objavi komentar