Dijelovi za upotrebu: Listovi, cvjetovi
Bosiljak je jednogodišnja biljka koja naraste do visine oko 40 cm. Cvjetovi su bijeli, grimizni ili višebojni i oblikuju pršljene na uspravnoj cvjetnoj stapci.
Bosiljak je jedna od mnogih digestivnih biljaka, djeluje smirujuće na grčeve u trbuhu. poboljšava probavu, potiče tek, a upotrebljava se protiv vjetrova i naticanja trbuha.
U tekućini za ispiranje grla smiruje upaljeno grlo, a kao inhalator pomaže pročišćavanju sinusa i dišnih putova.
Kao mast bosiljak pomaže u liječenju rana i posjekotina, a često se nalazi zajedno s metvicom i običnim kimom.
Bosiljak djeluje umirujeće i poboljšava raspoloženje. Može pomoći u liječenju glavobolja i migrena, a eterično ulje poboljšava entuzijazam. Preporučuje se za korištenje zimi u vrijeme potištenosti i depresije.
Oblici i doziranje
Probavne smetnje, gubitak teka, naticanje i vjetrovi
Oparak: staviti 4 do 6 g sušenog lišća u 250 ml kipuće vode. Pokriti i ostaviti da odstoji 10 minuta te potom ocijediti. Piti jednu šalicu na dan bez dodavanja šećera. U slučajevima kroničnog naticanja piti 2 do 5 šalica između obroka.
Upala grla
Uvarak: staviti dvije čajne žličice sušenih listova u 250 ml vode te u pokrivenoj posudi kuhati 10 do 15 minuta. Procijediti i ostaviti da se ohladi. Tekućinu upotrijebiti za ispiranje usta dva do tri puta na dan.
Rane i posjekline
Mast: nanjeti na oboljelo mjesto dva ili tri puta na dan.
Ograničenja u primjeni
Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati liječenje bosiljkom, kao što se ne bi trebalo upotrebljavati kod dojenčadi i male djece.
Oparak: staviti 4 do 6 g sušenog lišća u 250 ml kipuće vode. Pokriti i ostaviti da odstoji 10 minuta te potom ocijediti. Piti jednu šalicu na dan bez dodavanja šećera. U slučajevima kroničnog naticanja piti 2 do 5 šalica između obroka.
Upala grla
Uvarak: staviti dvije čajne žličice sušenih listova u 250 ml vode te u pokrivenoj posudi kuhati 10 do 15 minuta. Procijediti i ostaviti da se ohladi. Tekućinu upotrijebiti za ispiranje usta dva do tri puta na dan.
Rane i posjekline
Mast: nanjeti na oboljelo mjesto dva ili tri puta na dan.
Ograničenja u primjeni
Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati liječenje bosiljkom, kao što se ne bi trebalo upotrebljavati kod dojenčadi i male djece.
Kulinarstvo
Zahvaljujući svojem izvrsnom okusu, cijenjena je još iz prošlosti, pa se koristi u mnogim tradicionalnim kuhinjama, kao što je tajlandska (kao sastojak nekih mirisnih pikantnih jela), talijanske (u pesto umaku). U Europi se najčešće koristi s rajčicama, bilo kuhanim ili u salatama sa svježom rajčicom. Njegov sladak okus omogućava njegovu upotrebu u voćnim kupovima i punčevima.
Ostalo
Ulje bosiljka se koristi u proizvodnji parfema i likera.
Uzgoj
Bosiljak je lako uzgajati iz sjemenki, ali je veoma osjetljiv na mraz i štetočine. Ako nije u svojem prirodnom staništu, treba ga uzgajati unutra, a potrebno mu je mnogo sunca i bogato tlo. Ako se listovi neprestano beru, bosiljak stvara još veći broj listova, a preporučuje se korištenje svježih listova u odnosu na sušene.
Postoji nekoliko uzgojenih sorti, uključujući purpurnu i vrstu s mirisom limuna. Ocimum minimum (grmoliki bosiljak) je manji i gušći od običnog.
Postoji nekoliko uzgojenih sorti, uključujući purpurnu i vrstu s mirisom limuna. Ocimum minimum (grmoliki bosiljak) je manji i gušći od običnog.
(ljekovitobilje.weebly.com)
0 komentari:
Objavi komentar