ponedjeljak, 24. listopada 2016.

Crveni luk


Dijelovi za upotrebu: Lukovica

Luk je trajnica koja naraste 60 do 120 cm uvis. Listovi su cjevasti, zelene boje. Zelenkastobijeli cvjetovi nalaze se na dugom cvjetnom dršku.
Farmakološki važni sastojci su fruktozani, flavonoidi i steroidni saponini. Esencijalno ulje sadrži visok postotak disulfida, kao što je dialil disulfid.
Ljekovito bilje ima antiseptična svojstva. Njegov utjecaj ne nešto slabiji od utjecaja češnjaka. Sirup napravljen namakanjem nasjeckanog luka u medu dobar je lijek za kašalj i prehladu kod djece. Crveni luk je također poznat po svojoj sposobnosti pokretanja sluzi. Luk ima i neugodan utjecaj na sluznice, dok ga se priprema za hranu, izaziva suzenje očiju. Međutim, to je vrlo pozitivno za začepljene sinuse i umanjuje upalu dišnih tkiva, a potisnut će i infekcije koje su uzrokovale ove probleme.
 Unutarnja primjena i pri upali krajnika, za poticanje funkcije žuči; vanjska za rane, pri upali uha, prehladi, opeklinama i ubodima insekata.


Oblici i doziranje

Sirup od crvenog luka
600 g crevnog luka sitno se isjecka i stavi u 1,5 l vode. Doda se 1200 g meda i 60 g šećera. Lagano kuhati (3 – 4 sata). Zatim napuniti staklenke i dobro ih zatvoriti.


Ograničenja u primjeni
Nisu poznata.

Nuspojave
Uzimanje velikih količina može nadražiti želudac i izazvati nadutost. U rijetkim slučajevima nastupaju alergijske reakcije.

Kulinarstvo

Dodavanjem crvenog luka namirnice se zagrijavaju te se izvlače drugi okusi. Njegova nazočnost potiče izlučivanje probavnih sokova, pa organizam bolje iskorištava unesenu hranu.

Uzgoj

Luk se uzgaja vrlo lako. Uspijeva u dobro obrađenom tlu i odgovara mu relativno suha sezona. Iskopava se i suši kad stabljike uvenu krajem ljeta.


(ljekovitobilje.weebly.com)

0 komentari:

Objavi komentar