Dijelovi za upotrebu: Sjemenke se koriste u ljekovite svrhe, mladi listovi, sjemenke i korijen u kulinarstvu.
Dvogodišnja biljka s uspravnom, bridastom stabljikom. Mesnati, gomoljast odebljali korijen. Cvate od lipnja do rujna.
Esencijalna ulja dobivaju se destilacijom sjemenki ili cijele biljke vodeom parom. Glavni sastojci su monoterpeni (uglavnom limonen), seskviterpeni (β-selinen) i ftalidi 3-n-butilftalid i sedanolid.Svježe stabljike i listovi beru se od lipnja do kraja kolovoza, gomolji se iskopavaju od sredine rujna sve do zime.
Celer se koristi za liječenje reume, artritisa i gihta. Djeluje kao diuretik i protuupalno. Pomaže organizmu u izlučivanju mokraćne kiseline, koja može pojačati neugodne simptome nekih poremećaja.
Celer je i mokraćni antiseptik, koristi se za liječenje cistitisa, uretritisa i bubrežnih kamenaca.
Potiče lučenje žuči i obnavljanje stanica jetre.
Oblici i doziranje
Ljekovitih tvari im najviše u svježe iscijeđenu soku iz gomolja, stabljika i listova. Sadrži obilje vitamina A, B, C i E. Sok se uzima tri puta na dan prije jela, sam ili pomiješan s drugim sokovima.
Ograničenja u primjeni
Ne korisiti na koži zbog fototoksičnog djelovanja. Zbog iritativnog djelovanja ne koristiti kod akutnih upala bubrega.
Ograničenja u primjeni
Ne korisiti na koži zbog fototoksičnog djelovanja. Zbog iritativnog djelovanja ne koristiti kod akutnih upala bubrega.
Kulinarstvo
Upotreba celera u kulinarstvu je vrlo raširena. Sirov celer (korijen i stabljika) se koriste za salate. Dodaje se pri kuhanju velikog broja jela za poboljšanje okusa. Sjemenke su začin, dodaju se u maloj količini u juhe, meso i umake te daju papren okus. Korijen celera se koristi i kao prilog i za salate.
Celer kao začin potiče tek, a pripremljen kao juha, varivo, salata ili na drugi način djeluje okrepljujuće na cijeli organizam.
Celer kao začin potiče tek, a pripremljen kao juha, varivo, salata ili na drugi način djeluje okrepljujuće na cijeli organizam.
Uzgoj
Prilično zahtjevna biljka kojoj je potrebno bogato i obrađeno tlo. Stabljike se okopavaju dok rastu kako bi narasle što duže, te se tako dobivaju cijenjene žučkaste stabljike ugodna okusa.
(ljekovitobilje.weebly.com)
0 komentari:
Objavi komentar